השבוע לשם שינוי, בעקבות שאלות רבות שקיבלנו, אתן הדרכה
פרקטית להכשרת המטבח לקראת חג הפסח. לטובת הנוחות הדברים כתובים בצורה קלילה
וללא הסברים.
להרחבות נא שלחו הודעה.
·
סירים וסכו"ם – ניקוי והגעלה. סירי טפלון (PTFE) כשיש חריצים בציפוי – לא להכשיר.
מחבתות – ליוצאי ספרד – ניקוי והגעלה.
ליוצאי אשכנז – ליבון קל.
·
כלי חרס ופורצלן – לא להכשיר.
כלי זכוכית
ופיירקס – ליוצאי ספרד – ניקוי בלבד.
ליוצאי אשכנז – לא להכשיר.
כלי פלסטיק – ניקוי והגעלה.
·
תנור – ניקוי יסודי (יציקת כמות נדיבה
של חומר ניקוי באזורים הקשים לניקוי)[1],
הפעלה על החום המקסימלי [גופי החימום בלבד, לא בתכנית 'טורבו'] למשך כחצי
שעה.
תבניות אמייל – לא להכשיר. ניתן לעטוף בנייר כסף. רשתות שלא מניחים ישירות מאכלים – יש להניחן בתנור בעת
הכשרתו, ולעוטפן בנייר כסף.
·
כיריים – ניקוי החצובות והמשטח, אפשר להחמיר לעטוף
החצובות בנייר כסף.
·
פלטת שבת – ניקוי, חימום למשך חצי שעה,
עיטוף בנייר כסף.
·
מיקרוגל[2] – ניקוי יסודי (כולל הגומי שבדפנות), המתנת 24 שעות, חימום
צלוחית עם מים במשך חמש דקות. יש מכסים את המאכלים במהלך הפסח. צלחת התחתית –
ליוצאי ספרד בניקוי, יוצאי אשכנז לא יניחו מאכלים ישירות על התחתית.
·
שיש – ניקוי יסודי (בדגש על החריצים). ליוצאי אשכנז וכן יש מחמירים להכשיר בעירוי מים רותחים מקומקום פתוח המחובר לחשמל[3].
לחילופין, במקום העירוי ניתן לצפות בשעוונית.
כלים שמשמשים רק לדברים קרים - כגון קערות פירות וכדומה - ניקוי בלבד.
שתי דרכי ההכשרה אשר ציינּו הן: הגעלה
וליבון קל. ביצוען הוא פשוט יחסית, כל אחד
יכול.
סדר הגעלה: יש להמתין 24 שעות מהבישול האחרון בכלי המוכשר וכן בסיר
בו מכשירים. מרתיחים מים בסיר ביתי ומכניסים את הכלי המוכשר. [לפעמים ההכנסה מקררת
את המים, לכן יש להשהות את הכלי במים עד שיחזרו לרתוח]. אין צורך להגעיל בבת אחת
את כל הכלי, אפשר כל פעם להכניס חלק. לאחר ההגעלה שוטפים במים קרים.
סיר גדול, שאין כלי אחר שאפשר להכניסו אליו - יש למלא עד הסוף במים, להרתיח, וכשמבעבע - לשפוך כמות נדיבה של 'סודה לשתיה' והמים יגלשו על דפנותיו.
סיר גדול, שאין כלי אחר שאפשר להכניסו אליו - יש למלא עד הסוף במים, להרתיח, וכשמבעבע - לשפוך כמות נדיבה של 'סודה לשתיה' והמים יגלשו על דפנותיו.
סדר ליבון קל: אין צורך לנקות את הכלי המוכשר. מניחים את המחבת (יבשה)
על האש כשהתחתית כלפי מעלה ופיה כנגד האש. מצמידים חתיכת נייר מן העבר השני
וכשמתחיל הנייר להיחרך – המחבת הוכשרה[4].
שנזכה
במהרה לבניין בית הבחירה וקיום חג הפסח כהלכתו שבת
שלום ופסח שמח, -חנן-
[1] אפשר להכשיר את
התנור אף אם אחר הניקוי נותר לכלוך הדבוק לדפנות, כיוון שנשרף ואינו ראוי למאכל
כלל.
[2] מיקרוגל בו
קיימת אפשרות של אפייה ממש [דפנותיו מתחממות] דינו כתנור.
[4] כלל חשוב: כל
דבר הטעון הגעלה – אפשר להכשירו גם בליבון קל. עצה זו טובה כאשר קשה לנקות כלי
הטעון הגעלה משום חריצים וכדומה, או אז- נלבנו.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה